Wat is een kalknagel / schimmelnagel ?

 

Een schimmelnagel, ook wel kalknagel genoemd, is een schimmelinfectie die één of meerdere nagels van de voeten en/of handen aantast. De medische term hiervoor is onychomycose. Hoewel het een veelvoorkomende aandoening is die over het algemeen weinig pijn veroorzaakt, kan het een ontsierend probleem zijn dat mensen liever kwijt dan rijk zijn. Het probleem van schimmelnagels is niet nieuw; het bestaat al zo lang als mensen schoeisel dragen, maar de kennis dat schimmelnagels het gevolg zijn van een schimmelinfectie is niet wijdverspreid.

In onze nagelstudio behandelen we geen kalknagels/schimmelnagels. Wij adviseren u om altijd eerst contact op te nemen met uw huisarts voor een medische beoordeling. Pas wanneer u van uw arts toestemming krijgt voor het gebruik van nagelproducten of een IBX behandeling, kunnen wij starten met de behandeling van uw nagels. Dit is om te voorkomen dat de schimmelinfectie verergert door het sealen van de nagel met een waterdicht product, wat kan leiden tot verdere problemen, waaronder het verlies van de nagel.

Schimmelnagels komen relatief vaak voor. In Nederland wordt geschat dat 2 tot 13% van de bevolking aan schimmelnagels lijdt. Het risico neemt toe met de leeftijd; schimmelnagels zijn zeldzaam bij kinderen maar komen voor bij 15-20% van de mensen tussen 40 en 60 jaar. De infectie ontstaat vaak in nagels die slecht groeien, vochtig zijn of beschadigd zijn, en kan zich verspreiden in omgevingen zoals gemeenschappelijke douches en zwembaden.

Een schimmelnagel kan herkend worden aan een witte of gele verkleuring die overgaat in geelbruin naarmate de infectie zich verdiept. De nagel kan dik, hobbelig en brokkelig worden en soms gedeeltelijk loslaten. De diagnose wordt vaak vermoed op basis van het uiterlijk, maar kan bevestigd worden door een kweek van nagelmateriaal.

Om schimmelnagels te voorkomen, is het belangrijk om uw voeten goed af te drogen, nylons en kunststof sokken en schoenen te vermijden, overmatig transpireren tegen te gaan, niet te veel zeep te gebruiken en altijd slippers te dragen in openbare was- en badgelegenheden.

Het behandelen van een schimmelnagel vraagt veel geduld, aangezien de resultaten pas zichtbaar zijn wanneer het aangetaste deel van de nagel volledig is uitgegroeid en afgestoten. De teennagels groeien langzaam, enkele millimeters per maand, dus het kan een langdurig proces zijn.